Waar moet je naar kijken?

Simpel! Kijk alleen naar:

  • De prijs per kWh (stroom) zonder overheidsheffingen;
  • De prijs per m3 (gas) zonder overheidsheffingen;
  • De vaste leveringskosten (vastrecht) voor stroom per jaar;
  • De vaste leveringskosten (vastrecht) voor gas per jaar;
  • De eenmalige (extra) korting in euro’s, die de leverancier biedt.

Dit zijn de 5 onderdelen die je kunt veranderen / verbeteren / waar je invloed op hebt.

De rest van de energierekening is bij alle leveranciers gelijk. Dit wordt bepaald door de belastingen en de netbeheerkosten. Deze kun je niet beïnvloeden, want je hebt daarin geen keuze. Op 1 januari van elk jaar worden deze vastgesteld. Je kunt deze onderdelen gewoon negeren.

Kijk vooral NIET naar het bedrag dat je nú per maand betaalt!

Veel mensen zeggen: “Ach, ik betaal nu maar 130 euro per maand. Ik zit goed.”

Dat is helaas een vergissing. Dit betekent niet, dat je het komende jaar goed zult zitten. Dat huidige termijnbedrag is namelijk niet juist. Zeker niet voor de komende 12 maanden.

Waarom is dit bedrag niet, waar je naar moet kijken?

  1. Dit bedrag is gebaseerd op een verbruik, wat je in het verleden had. Niet op wat je in de komende periode zult gaan verbruiken.
  2. Dit bedrag is gebaseerd op de energiebelastingen en netbeheerkosten, die van toepassing waren op het moment van vaststellen van het termijnbedrag. Deze veranderen elk jaar per 1 januari en zul je dus op de jaarafrekening bij moeten gaan betalen, als ze hoger zijn geworden (en dat gebeurt eigenlijk elk jaar).
  3. Je tarieven (de 5 onderdelen, waar we het over hebben) zijn vast voor een bepaalde periode. Als die periode afloopt, dan krijg je de variabele tarieven. Als je geen vast contract (meer) hebt, dan betaal je nu al de variabele tarieven. Deze wijzigen 2x per jaar. Op 1 januari en op 1 juli. Datzelfde geldt voor de vaste leveringskosten. Deze wijzigen ook als je contract afloopt of afgelopen is. Jouw jaarkosten veranderen dus eigenlijk.

Kortom: je termijnbedrag is alleen een indicatie en voorkomt, dat je aan het einde van een jaar teveel zou moeten bijbetalen. Het is geen getal, waaraan je kunt zien, of je goede tarieven hebt.

Ingaan op het aanbod of laten lopen?

Als je elk jaar actief je contract aan laat passen, door te verlengen of over te stappen, betaal je gegarandeerd minder, dan wanneer je niks doet en het gewoon door laat lopen.